Om sajten|Sajtkarta|Länkvänner             

Startsidan < 

Ungersk mat & dryck

Termalbad i Budapest

Sevärt i Budapest

Shopping i Budapest

Uteliv i Budapest

Praktisk info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Termalbad i Budapest

Weekend och sparesorna till Budapest har aldrig varit så omfattande som idag. Redan på 30-talet utmärktes Budapest till "City of Spas" och sedan dess har spatrenden bara ökat och vidareutvecklats. Atmosfären, traditionen och kulturen kring den Ungerska bad och spaverksamheten gör den till en unik upplevelse man lätt fastnar för.

Den Ungerska badtraditionen vilar på anor från 2000 år tillbakaGellertbadetförst kelterna sen romarna erövrade det landskap som då kallades Nedre Pannonia.

Romarna grundade sedan staden Aquincum där Budapest nu ligger. Idag syns dock influenserna endast från den turkiska kulturen i form av Budapest fyra turkiska bad: Király, Rác, Császár och Rudas.

Nedan presenteras våra favoriter bland termalbad och spa i Budapest.

Dagály termalbad

Dagálybadet i Budapest beskrivs bäst som en jättelik badpark i fina omgivningar, trots att den inte ligger allför långt utanför Budapest centrala delar. Den är en av de populäraste utomhusbaden under sommarmånaderna och drar mycket ungdomar men även äldre.

Ursprungligen var Dagály inget termalbad när den öppnade 1948. Det var inte förrän 1970 som man ledde in termalvatten från Széchenyi badet som den blev klassad som ett termalbad.

Dagály är förmodligen den folkligaste av termalbaden med främst utomhuspoler. Det finns enklare resturanger, snackbars och bekvämlighetsinrättningar som göra att man kan spendera en heldag där om man vill.

Idag har man två termalpoler av totalt 10 poler (vågbad, barn, fancy etc).

Inträde kostar 1500 Huf (50 kr) för en dag.

Adress: Népfürdo u. 36. Tel: (36-1) 452-4500. Åk metro 3 till station "Nepfurdö"  , spårvagn 1 eller buss 133.

Gellert termalbad och spa

GellertbadetGellert bad och spaanläggning är en institution som nära på blivit en internationell symbol för Budapet. Det finns tydligen beskrivningar ända från 1500-talet av dom varma källorna som Gellértbadet än idag hämtar sitt vatten ifrån. Själva byggnaden öppnades 1918 och är idag en av europas få badanläggningar i jugendstil.

Géllertbadet ligger i anslutning till hotell Gellért och har ett tiotal poler, varav åtta är termalbad inomhus, tre utomhus (vågbad, två barn).

Gellért har även ångbad som kräver sin man/kvinna. Ångan är het!! Det finns naturligtvis även mängder av olika spabehandlingar och massageformer för den intresserade (se länk nedan)

Inträde med skåp kostar 2500 Huf (ca 90 kr) för en heldag. En billig peng för en upplevelse du inte kommer glömma.

Adress: Kelenhegyi út 4. Åk med spårvagn 18, 19, 47 och 49, eller buss 7, 7A och 86 från metrostationen "Ferenciek tere".

Palatinusz bad och spa

Palatinus öppnade 1919 som en strand längs donaufloden. Sedan dess har den byggts om och utökat området är idag en av de populäraste utomhusbaden i Budapest.

Badet ligger centralt på Margaretaön. Har ett tiotal poler (bl.a. beach, vågbad, simning, termalbad, barn etc) vara två eller tre är termalbad på ca 36 grader. Polerna ligger som i en parkanläggning med matställen och bekvämlighets-inrättningar. Biljett för en dag (inkl. skåp) kostar ca 1500 Huf (ca 50 kr).

Adress: Ligger på Margareta ön. Ta buss 26. från metrostation "Nyugati palyaudvar". Telepfon: (36-1) 340-4505

Szecény bad och spa

Szecény badet är en av de största spainrättningarna i europa och det första termalbadet i pest, byggdes redan 1913. Själva byggnaden ser ut som ett mindre palats och är i sig värd en resa till Budapest.

Szecény har 15 poler varav 12 är termalbad. Det är oftast härifrån Szecseny på vinternresereportagen visar bilder av gamla gubbar som sitter och spelar schack i dom ångande utomhuspolerna under hösten.

Szecénybadet i Budapest är en klassiker man inte behöver vara någon badentusiast för att uppskatta. Arkitekturen, omgivningarna och miljön är en upplevelse i sig.

Adress: Állatkerti krt. 11. Tel: (36-1) 363-3210. Ta trådbuss 72 eller Metro 2 till station "Hösök tere" (hjältarnas torg), gå mot djurgården, badet ligger strax efter hjältarnas torg.

< Ungersk mat & dryckSevärdheter i Budapest >

 

spa-o-bad-i-budapest

Relaterade sidor

  > Spa & bad i Budapest

Artiklar från DN & Expressen

  > Smarta drag i välgörande vatten
  > Blöta dagar i Budapest

 

 

Ungerska sajter om spa:

  > Spasbudapest.com
  > Gellertbath.com

Hitta flyg till Budapest

Billiga biljetter till Budapest

© BudapestGuiden.nu, 2006  |  Uppdaterad: 21 juni 2007  |  Kontakt: info@budapestguiden.nu