Om sajten|Sajtkarta|Länkvänner             

Startsidan < 

Ungersk mat & dryck

Termalbad i Budapest

Sevärt i Budapest

Shopping i Budapest

Uteliv i Budapest

Praktisk info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sevärdheter i Budapest

Budapest är en av de mest välbevarade bland de centraleuropeiska städerna efter andra världskriget. Det är en gammal stad med mycket atmosfär och många vackra välbevarade byggnader, broar, kyrkor, monument och andra sevärdheter.

Till sevärdheterna i Budapest kan även dom gamla turkiska spa och bad anläggningarna räknas. De bör naturligtvis upplevas i första hand men deras estetiska och arkitektoniska kvalitéer är halva nöjet.

Nedan presenteras Budapest mest kända sevärdheter.

Hjältarnas torg

Hjältarnas torg (Hösök tere) är en av de största och mest imponerande sevärdheterna i Budapest. Torget uppfördes till världsutställningen 1896 då man även firade 1000 års jubiléet av ungrarnas intåg. I mitten av torget står millenium monumentet, en halvcirkel av statyer som avbildar historiska personer.

Hjältarnas torg

I mitten av halvcirkeln står en 36 meter hög staty av ärkeängeln Gabriel som ska ha visats sig för Stefan, den första ungerska konungen, och uppmanat honom att konvertera folket till Kristendomen.

Det jättelika torget flankeras på ena sidan av nationalmuséet och på motsatt sida av konsthallen. Bakom torget, på lagom promenadavstånd ligger både djurparken, nöjesparken och Szécseny badet. För den kulinariskt intresserade ligger även den anrika gamla berömda resturangen Gundel (varning för miniportioner och höga priser) strax innan djurparken.

Adress: Hjältarnas torg ligger i slutet av Andrassy ringvägen. Du tar dig dit enklast med metrolinje 2 (den gamla metrolinjen) till station "Hösök tere" och gå en liten bit över motorleden. Du kommer se torget!

Margaretaön

Margaretaön är en vacker liten ö med jättelika parker och trädgårdar som ligger på Donaufloden mellan Margaretabron och Árpadbron. Det finns både fina resturanger och enklare uteserveringar och fik utspridda över ön.

Ön passar utmärkt för små romantiska utflykter eller bara en lugn dag i vackra omgivningar. För den aktive finns cycklar, tandem och fyrhjulingar att utforska omgivningarna med. Det går även ett minitåg för barnfamiljer eller varför inte ta en tur med häst och vagn?

Under tidig medeltid från 1200-talet var ön en plats för olika kristna ordnar och kloster. Enligt traditionen var det Kung Béla som svor att hans dotter Margareta skulle bli nunna om Ungern kunde besegra den Mongoliska invasionen. Margareta fördes till ön 1252 vid nio års ålder och levde där som nunna till sin död 1271. Ön fick sitt namn efter henne i slutet av 1900-talet.

Öns mer moderna utformning gjordes av den franska ingenjören Ernest Gouin och anlades 1872- 1876 av Société des Bettignoles, ett franskt företag. I samband med detta uppfördes en del skulpturer på Margaretabron av en viss Eiffel, du vet vilken.

Transport: Ta spårvagn 6 som stannar på Margareta bron. Eller buss från "Nyugati palyaudvar"

Mattiaskyrkan

Att gå in i Mattiaskyrkan i Budapest är en mäktig upplevelse. Det är en paradoxal känsla att något så väldigt samtidigt kan kännas så intimt och stämningsfullt.

Mattiaskyrkan

Dom äldsta delarna i kyrkan är från 1200-talet men dom större och centrala delarna byggdes under 1400-talet. Arkitektonsikt är konstruktionen en blandning mellan flera stilar bl.a. Gotiskt och Byzantiskt.

Mattiaskyrkan ligger högst upp i slottsområdet på budasidan, brevid själva slottet och bakom fiskebastiljen. Egentligen heter den "vår frus kyrka" men kallas Mattiaskyrkan då kung Mattias höll bägge sina äktenskapsceremonier där.

Kyrkan är fortfarande en mycket aktiv och populär, det hålls bl.a. mässor och koncerter.

Adress: Slottsområdet på Budasidan. Åk bussen upp till slottet från Moszkva torget. Metrolinje 3 tar dig dit.

Parlamentet i Budapest

Parlamentet är Budapest största och kanske vackraste byggnad. Den byggdes mellan 1885-1904 i eklektisk och gotisk stil med mer än 200 Parlamentet-i-Budapeststatyer över hela byggnaden.

Inuti finns en jättelik och magnifik kupol där man förvarar Stefanskronan, nationens främsta symbol som tillverkades någon gång på 1100-talet av guld smyckat med ädelstenar.

Vanligtvis ordnas flertar visningar per dag (guidade grupper). Visningen är gratis för EU medborgare (visa upp passet!)

Adress: Kosshút Lajos tér.

St Stefan basilikan

St StefanbasilikanSt Stefan basilikan är den största och tillhör en av de vackraste kyrkorna i Budapest. Den är full av, flera berömda, konstverk. Man behöver dock inte vara konstvetare för att uppskatta dess skönhet.

Den yttre arkitekturen är också full av enorma statyer och utsmyckningar. Lägg märke till den Gandalfliknande statyn på högra sidan av Bastiljens framsida när du står mittemot ingången.

Arkitekturen är klassisk och ekleistisk i sin stil och uppfördes mellan 1851 - 1905. I baslikan ligger även Ungerns mest heliga relik, kung Stefans högra mumifierade hand.

Adress: Szent István tér. Ta Metron till station "Déak ter" och gå därifrån.´

Konstnärspalatset i Budapest

Konstnärernas palats är en påkostad och konstnarspalatset-i-Budapestimponerande byggnad ägnad åt ungersk och internationell kultur (Juni 07 har man tex Laurie Anderson på besök med sin performance "Homeland").

Byggnaden stod klar 2005 och rymmer både fasta (tex Ludwig muséumet) och temporära utställningar (förnyas varje månad), koncerthallar, teaterscen, interaktiva utställningar och lite till.

Man anordnar program och tillställningar inom bl.a. opera, world music, klassisk musik, jazz, teater och dans.

Konsnärspalatset har en restaurang, bar och två caféer, inom och utomhus.

Konstnärspalatset ligger på Pestsidan vid Donau i utkanten av staden, mycket lättillgängligt med spårvagn 2. Tar ca 10 min från Vigado (nära Vacigatan). Spårvagnen stannar i princip utanför.

< Termalbad i Budapest Shopping i Budapest >

 

sevardheter-i-budapest

Relaterat

  > Se Budapest via båttur på Donau

Kyrkor i Budapest

  > Mattiaskyrkan
  > St Stefanbastiljen

 

Resor till Budapest

  > Hitta flygresan till Budapest

 

Sök billiga hotell i Budapest

  > Boka hotell i Budapest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© BudapestGuiden.nu, 2006  |  Uppdaterad: 21 juni 2007  |  Kontakt: info@budapestguiden.nu